ANESİAD Balkan İş Geliştirme Gezisi Düzenledi

ANESİAD Balkan İş Geliştirme Gezisi 26 – 31 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi. Gezi kapsamında Kosova (Priştine – Prizren), Makedonya (Üsküp), Bosna Hersek (Saraybosna) ile ilgili ticari bilgiler, yatırım olanakları ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

ANESİAD Balkan İş Geliştirme Gezisi 26 – 31 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi. Gezi kapsamında Kosova (Priştine – Prizren), Makedonya (Üsküp), Bosna Hersek (Saraybosna) ile ilgili ticari bilgiler, yatırım olanakları ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

26 Ekim 2015 Pazartesi günü Saat: 11:40’ta Sabiha Gökçen Havalimanı’nda başlayan yolculuğumuz yerel saatle Saat:11:25’te Priştine Havalimanı’nda son buldu. Otele yerleşimin arından Kosova Türkiye Ticaret Odası (KKTO) ve Türkiye Ticaret Ateşesi ziyareti için KKTO merkezine gidildi. Görüşmede Kosova ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi, teşvikler, vergi ve gümrük mevzuatları ve yatırım olanakları gibi konular konuşuldu. Saat:15:00 da TİKA ziyaret edilerek çalışmala hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Saat:16:00 itibariyle ikili iş görüşmeleri öncesinde KKTO, Ticari Ateşe ve İşbankası kısa bir sunum gerçekleştirdi ve ikili iş görüşmelerine geçildi. İkili iş görüşmeleri sonrasında akşam yemeği ve ardından Prizren şehrinden gelen misafirlerle hasbihal edildi.

27 Ekim 2015 Salı günü Makedonya’ya doğru yola çıkarken Murat Hüdavendigar Türbesi ziyaret edildi. Kosova’nın 2. Büyük şehri Prizren’de Osmanlı eserlerini inceleme ve Prizren şehir turundan sonra Üsküp’e doğru yola çıkıldı. Saat:18:30’da Üsküp’e varıldı ve hemen görüşmeler için toplantı salonuna geçildi. Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO), Türkiye Ticaret Ateşesi ve Halkbank Makedonya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi, teşvikler, vergi ve gümrük mevzuatları ve yatırım olanakları hakkında bilgilendirme yaptı.

28 Ekim 2015 Çarşamba günü MATTO ve Ticaret ateşemizi ziyaret ve sonrasında Üsküp merkez turu yapıldı. Saat:20:00’de Üsküp’ten Saraybosna’ya kara yoluyla 12 saat süren bir yolculuk gerçekleştirildi.

29 Ekim 2015 Perşembe günü yol güzergahında bulunan kasabalar ziyaret edildi. Öğle saatlerinde Mostar şehrine yakın Akıncılar Tekkesi ziyaret dilerek Mostar’a geçildi. Mostar’da bulunan Osmanlı eserleri ve şehir turunun ardından Saraybosna’ya geçildi.

30 Ekim 2015 Cuma günü Saat:10:00 – 12:00 arasında ikili iş görümleri yapıldı. Görüşmeler öncesinde Bosna Hersek Dış Ticaret Odası tarafından Bosna Hersek ekonomisi, teşvikler ve yatırımları hakkında bir sunum yapıldı. Öğleden sonra Saraybosna merkezinde bir şehir turu gerçekleştirildi. Akşam genel gezi değerlendirmesinin yapıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonunda Anesiad öncülüğünde bir şirket oluşturularak bölge yatırımlarının değerlendirilmesine karar verildi.

31 Ekim 2015 Cumartesi günü otelden havaalanına hareket edildi. Saraybosna Milli Parkı ve savaş sırasında kazılan tünel ziyaret edildi. Saat: 12:30 uçağıyla Türkiye’ye dönüldü.