ANESİAD’DAN KUZEY IRAK ÇIKARMASI

Anadolu Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANESİAD) birtakım ticari temaslarda bulunmak üzere Anesiad Genel Başkanı Ali Kılavuz ve beraberindeki 28 kişilik bir heyetle Kuzey Irak’a gitti.

Anadolu Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANESİAD) birtakım ticari temaslarda bulunmak üzere Anesiad Genel Başkanı Ali Kılavuz ve beraberindeki 28 kişilik bir heyetle Kuzey Irak’a gitti.  Aralarında tekstil, inşaat, makine, gıda ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren üyelerin yer aldığı ekip;  Malatya, Gaziantep ve İstanbul’dan bölgeye giden esnaf, sanayici ve iş adamlarından oluşuyor.   

        Son yıllarda büyük gelişme gösteren Kuzey Irak – Türkiye siyasi ilişkilerinin ticari anlamda da gelişmesi Türkiye’yi ekonomik anlamda dünyaya açılan kapı olarak görülmesini sağlıyor. Türkiye ile yıllık 15 milyar doları aşan karşılıklı ticaret özellikle Erbil’i adeta Türk şehri haline getirdi. Bu bağlamda ilişkilerin daha da kuvvetli hale gelmesi amacıyla yola çıkan ANESİAD ekibi, 31 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta bir dizi iş görüşmelerinin yanı sıra ticaret ve sanayi odası ziyaretlerinin de yer aldığı üç günlük program gerçekleştiridi. 

        Görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini ifade eden Genel Başkan Ali Kılavuz, Irak'ın kuzey bölgesini seçmelerinde hem coğrafi olarak yakınlığı hem de Türkiye ile olan ticaret ağının gelişmiş olmasının etkili olduğunu belirtti. Türk iş adamlarını bölgede ticaret yapma çağrısında bulunan Kılavuz şunları kaydetti: "Anadolu'dan, Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentlerinde yatırım yapma, şube açma, şirket kurma ve  var olan ticaretleri geliştirme anlamındaMalatya, Gaziantep ve İstanbul'dan iş adamlarımızı organize ederek buraya getirdik. Böylece buranın sanayisini, ticaret hacmini daha yakından tanıma fırsatı elde ettik. Ortadoğu ile kıyasladığımızda, bölgenin güvenli oluşu cazibesini daha da artırmış. Yatırımcıların gönül rahatlığıyla gelip buralarda büyük şirketler kurarak çalıştıklarını gördük."

Ziyaret kapsamında bölgedeki iş adamlarıyla bir araya gelme şansı yakaladıklarını ifade eden Kılavuz, "Dernek olarak Türkiye'nin orta sınıf iş adamlarının gücünü Kuzey Irak'ta hissettirmek istedik. Burada yakın bir ilgi gördük. Bu çerçevede sanayi ticaret anlamında ileriye dönük güzel adımlar attığımızı düşünüyorum. Bundan sonra bölgeye ticari anlamda ziyaretlerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.