Şirket ve Devletlerin Yükseliş ve Düşüşleri

ANESİAD’ın, Bülbülzade Vakfı ve Şehitkamil Belediyesi iş birliğiyle organize ettiği sunumunu Dr. Mustafa Özel’in yaptığı “Şirket ve Devletlerin Yükseliş ve Düşüşleri” adlı program Gaziantep’te Şehitkamil Kültür Merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

ANESİAD’ın, Bülbülzade Vakfı ve Şehitkamil Belediyesi iş birliğiyle organize ettiği “Şirket ve Devletlerin Yükseliş ve Düşüşleri” adlı program 14.02.2014 Cuma günü Gaziantep Şehitkamil Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konuşmacı olarak İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özel’in katıldığı konferansa ANESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Şekerli, Genel Sekreter Ali Şahin,  Anesiad Gaziantep Şubesi Başkanı Yunus Atilla Hamallar, Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, Hoşgör Fatih İlim Araştırma Vakfı’nın kurucularından Ahmet Ziylan, Şehitkâmil Belediye Başkan Yardımcısı Abdulcabbar Özkara, çevre il ve ilçelerden davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dünyada İslam’ın Yayılışı Kılıçtan Ziyade Müslüman Tüccarların Eli ile Olmuştur

Bülbülzade Vakfı Ortaöğretim Komisyonu üyesi Cumali Kaplan tarafından sunulan program, yine Bülbülzade Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Hafız Murat Uncuer’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kur’an tilavetinden sonra ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı  Yunus Atilla Hamallar tarafından programın açılış konuşması yapıldı. Hamallar organizasyona emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu organizasyonun oluşmasında büyük pay sahibi olan ANESİAD bir işadamları derneğidir. Açılım olarak Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği olan kurumumuz diğer derneklerle benzerlik göstermekle beraber ayrıcalıkları da vardır. Mesela en önemli ayrıcalığı diğer dernekler sadece büyük sanayici ve işadamlarını hedeflerken ANESİAD esnafları da içerisine bir yapıyı kurmayı amaçlamıştır. Bu konunun önemi şuradan kaynaklanıyor. Dünyada İslam’ın yayılışı kılıçtan ziyade Müslüman tüccarların eli ile olmuştur. Konunun önemine binaen konuşmamı şu hadisi şerifle bitiriyorum. Resulullah (s.a.v) buyuruyor ki: “Doğru ve dürüst tüccarlar ahirette peygamberler, sıddiklar ve şehitlerle haşr olunurlar.”

“İşte Şu Günler, Biz Onları İnsanlar Arasında Döndürür Dururuz”

Hamallar’ın konuşmasının ardından gecenin konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel sunumunu yapmak üzere kürsüye geldi. Özel konuşmasına “İşte şu günler, biz onları insanlar arasında döndürür dururuz.” ayeti kerimesi ile başlayarak konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu ayeti kerime Uhud harbinden hemen sonra nazil oldu. Bedir’i göz önüne getirin Müslümanlar muazzam bir başarı elde etmişiler. Her başarı biraz baş döndür. Her başarı insanları bir ölçüde maruf hale getirir. Aranızda Allah’ın elçisi olsa bile. Bu baş dönmesinden dolayı insanlar biraz söz dinlemez hale gelirler. Uhud’u göz önünüze getirin;  Uhud’da aslında maçı almışlardı. Ama son anda söz dinlemeyip okçular tepesini boşaltınca da büyük bir yenilgi aldılar. Bu sefer de aşırı üzüldüler. Bedir’de çok sevinmişlerdi, aşırı havaya girmişlerdi. Uhud sonrasında aşırı üzgünlük yaşadılar, çok moralleri bozuldu. Onun üzerine geldi bu ayeti kerimeler.” dedi

Bin Yılda Çin’den Yola Çıktık Çin’e Geri Geldik

Yükselişlerinde, düşüşlerinde ebedi olmadığından bahseden Özel; “Bu sonsuza kadar devam etmez. Cenab-ı Hakk günleri insanlar arasında döndürmüştür. Ben iktisat tarihi çalışıyorum, tarihçi bakış açısıyla bu ayeti kerimeyi insanlık tarihinin özeti gibi görüyorum. 2014 yılındayız, 1014 yılına geri gidelim, bin yıl öncesine. 1014 yılında dünyanın iktisadi merkezi neresi idi? İktisaden dünyanın en faal yeri bin yıl önce Çin’in doğusu ve güneyi idi. Daha sonra Hint dünyasının yükselişine şahit olduk, Hint ve çevresi yükselmeye başladı, bütünüyle Hint okyanusu büyüdü. Hala “bulunmaz Hint kumaşı mısın mübarek” diyoruz. Yani Hint kumaşı şu anda bile dilimizdeki varlığını devam ettirdiğine göre düşünün ağırlığını ne kadar devam ettirmiş. 1240’lara kadar Bengal ve çevresi dünya ekonomisinin nabzını attığı yerdir. Sonra Akdeniz’in yükselişine şahit olduk 13-14. yüzyıllarda. Sonra yükseliş Avrupa’nın kuzeyine geçmeye başladı. Bugünkü Amsterdam, Londra o kısma doğru. Akdeniz’den Atlas Okyanusuna bir geçiş oldu. 20. Yüzyılda Amerika’ya geçti. 20. Yüzyılın ikinci yarısında Amerika’nın batı tarafına geçti. Bin yılda Çin’den yola çıktık Çin’e geri geldik. Yükseliyorlar, düşüyorlar, şirketler, partiler ve hatta manevi dergâhlar bile böyle.  Mesela Amerika’da Fortune 500 şirketleri var. Bu şirketlerin üçte biri her on yılda bir listeden düşer. Onların yerine yenileri gelir. Dolayısıyla kendimize sormamız lazım niye yükseliyorlar, niye düşüyorlar? Nasıl yükseliyorlar, nasıl düşüyorlar? Bunun hikmetine akıl erdirebilirsek daha doğru adımlar atarız.”

Bütün Sosyal Hareketler, Bütün İçtimai Teşkilatlar Dört Ana İstasyondan Geçer

Bütün sosyal hareketlerin ve bütün içtimai teşkilatların dört ana istasyondan geçtiğini söyleyen Özel; “Sayının dört olması şart değil bu bir model. Bu sizin tarihi yorumlamanıza yardımcı olacak bir alet. Mutlaka sayı dört olmak zorunda değil. Bu sonuca çeşitli sosyoloji teorilerinden sentez yaparak ulaştık. Birinci istasyon Liderlik İstasyonu, ikinci istasyon Önderlik İstasyonu, üçüncü istasyon Stratejik Bakış İstasyonu ve son istasyon Yenileşme İstasyonu. Her hareketin bir davranış tarzına ihtiyacı vardır. Önder demek düşüncesini ve eylemini, davranma tarzını kendimize örnek aldığımız kimse demektir. Bütün sosyal hareketlerin ortaya çıkmasında böyle bir önderliğe ihtiyacımız vardır. Bana göre önderliğin temel özelliği Farklı Bakış sahibi olmasıdır. Günümüzde herkes kendisini farklı bakıyor zannediyor. Dünyada altı tane fikir var ve 7 milyar insan kendini bu fikrin içine koyuyor ve herkes kendisini özgün düşündüğünü söylüyor.” dedi.

Bütün Organizasyonlar Belli Kriz Dönemlerinden Geçeler

Dr. Mustafa Özel konuşmasını şöyle noktaladı; “Bütün organizasyonlar belli kriz dönemlerinden geçeler, bu kriz uğraklarından birisinde başarı gösteren daha sonra o başarıya teslim oluyorsa, o başarıyı gözünde çok büyütüyorsa, o başarıdan dolayı gözleri kamaşıyorsa, başı dönüyorsa, ikinci istasyonun mahiyetini anlayamıyor. Zannediyor ki hep böyle gidecek hayat. Hâlbuki yeni bir istasyona gelmiştir. Yeni bir kriz uğrağı ortaya çıkmıştır. Onu anlaması lazım, hatta önceden onu tahmin edip kendini ona hazırlaması lazım. Onu anlamadığı için büyük bir çöküşe uğruyor.” dedi.

Sunumun ardından Dr. Mustafa Özel’e gecenin anısına Şehitkâmil Belediye Başkan Yardımcısı Abdulcabbar Özkara tarafından çiçek takdim edildi. Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir ve Gaziantep’in emektar sanayicilerinden Ahmet Ziylan da Dr. Özel’e Bülbülzade Vakfının armasının işlendiği el işlemesi bakır tepsi hediye etti.

Hediye takdimlerinin ardından program tertip komitesinin birlikte çektirdiği hatıra fotoğrafı ile sona erdi.