ANESİAD Gaziantep Şubesi "Müslüman'ın Ekonomik ve Sosyal Kimliği" konferansı düzenledi.
Müslüman'ın Ekonomik ve Sosyal Kimliği
ANESİAD Gaziantep Şubesi ve Şehitkâmil Belediyesinin birlikte düzenlediği ve konuşmacı olarak ilahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan'ın katıldığı "Müslüman'ın Ekonomik ve Sosyal Kimliği" konulu konferans ŞKM'de yapıldı.
Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) Gaziantep Şubesi ve Şehitkâmil Belediyesinin birlikte düzenlediği ve konuşmacı olarak ilahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan'ın katıldığı "Müslüman'ın Ekonomik ve Sosyal Kimliği" konulu konferans 11 Nisan Cumartesi günü Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi (ŞKM)'de yapıldı.
Konferansa Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, ANESİAD Başkanı Ali Kılavuz ve yönetim kurulu üyeleri, ANESİAD Gaziantep Şubesi Başkanı Yunus Atilla Hamallar ve çok sayıda davetli katıldı.
Program Bülbülzade Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Hafız Murat Uncuer'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kur'an tilavetinin ardından ANESİAD'ın tanıtım filmi izlendi. Konferansın açılış konuşmasını ANESİAD Başkanı Ali Kılavuz yaptı. Kılavuz, konuşmasında ANESİAD'ın 2012 yılında kurulduğunu ve iki yıllık bir çalışma sürecinde Anadolu'da örgütlü bir yapıya ulaştığını belirterek; "Şu anda 7 şubemiz ile 13 temsilciliğimiz var. Biz her şeyden önce insanın, Müslüman'ın bu çağda ahlaklı olarak yaşaması gerektiğine inanan insanlarız. Bizim üzerimize düşen vazife işadamı, sanayici ve esnaf olarak örgütlenmek. Dolayısıyla bizim yaptığımız çalışmaların Anadolu'da karşılık bulması önemlidir. Biz bunları kendi üzerimize vazife gördüğümüz bir husustur. Özellikle biz şu düstura inanıyoruz; Din nasihattir. Kısmetse hocamız bizlere bugün zaman içerisinde unutabildiğimiz, gaflete düştüğümüz, şeytanın bizlere yaklaşımlarına yenik düştüğümüz noktalarda nasihat edecek. Bunları biliyor olma yanılgısına düşmüş olmamız yeniden hatırlamamıza engel değil. Çünkü biz şuna inanıyoruz; para, mal makam mevki geçicidir ve bunlar bizim hedefimiz değildir. Bunlar bir o kadar da albenili, süslü ve çekiciliği olan şeylerdir. Müslüman sanayici ve esnaflar olarak alabildiğine ahlaki bütünlüğüne sahip bireyler olmaya gayret ediyoruz" dedi.
Açılış konuşmasının ardından ilahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan "Müslüman'ın Ekonomik ve Sosyal Kimliği" konulu sunumunu yapmak üzere kürsüye geldi.
İslam Kimliktir, Müslüman Kimlikli İnsandır
Ali Rıza Demircan konuşmasında İslam'ın bir kimlik, Müslüman'ın ise kimlikli insan olduğunu vurgulayarak; "Onun kimliğinin ekonomik ve sosyal nitelikleri elbette vardır. Bu niteliklerin yüklediği görevler de vardır. İşte bu sohbetimizde sizlere 8 madde halinde İslami kimliğimizin gerektirdiği vazifeleri özetlemeye çalışacağım. Birinci olarak Allah'ın malların maliki olduğuna inanmaktır. Bütün varlıkların yaratıcısı Allah'tır. Halik o olduğu için malların kayıtsız şartsız maliki de O'dur. Yarattığı varlıkların hayatlarını sürdüren de O'dur. Dolayısıyla bütün varlıklar üzerinde tasarruf hakkı yalnızca O'na aittir. Biz insanların mallar üzerinde Rabbimizin koyduğu ölçüler içinde yalnızca tasarruf hakkı vardır. Bu inanç bir devrimdir. Yeryüzünde yapılabilecek en büyük devrim budur. Bütün zulümlerin, bütün tecavüzlerin yeraltı ve yerüstü kaynakları sömürmenin, işgallerin sebebi budur: Malların maliki olarak Allah'ı görememek. Benim malım, benim vücudum, benim devletim, benim egemenliğim. Senin nasıl oluyor? Sen yaratıcı mısın? Sen malik misin, varlıkların hayatını sürdüren misin?
Kazanmakla Yükümlüyüz
Kazanmakla yükümlüyüz. Bugüne kadar bize böyle söylenmedi. Malların maliki olan Allah yeryüzünün bütün varlıklarını bizim için yaratmıştır. Dağlar, denizler, bitkiler, ovalar, madenler bütün varlıklar biz insanlar için yaratılmıştır. Güneş, ay, yıldızlar biz insanlara hizmet üretmeleri için halk edilmişlerdir. Allah'ın yarattığı bütün nimetlerden önce yararlanma hakkımız var. Allah'ın muradı da budur. Maide Suresinde; ey iman edenler, Allah'ın sizin için helal kıldığı mallardan kendinizi yoksun bırakmayın, insanların haklarına tecavüz ederek de kazanmayın. Allah sınırları aşanları sevmez. Allah'ın sizler için yarattığı helal kıldığı malları tertemiz olarak yiyin buyruluyor. Nefsimizin ihtiyaçları için kazanacağız, eşimizin, çocukların ihtiyaçları için kazanacağız. Ben kazanmayacağım, Müslüman'ın literatüründe böyle bir kelime olamaz. Müslüman ben ne verebilirim mantığı ile yaşamalı. Anneme, babama, kardeşime, ortağıma, bu ülkenin fakirlerine ne verebilirim. Tebessüm, tatlı bir dil, öğüt, parasal yardım. Müslüman acizler, yetimler için kazanmak zorundadır.
Kazanırken Helal ve Haram Ayrımını Yapmak
Yaradan hangi ölçüleri koymuşsa o ölçülere göre kazanacaksın. Tarımsal ve teknolojik üretimler, bilgi üretimi, ticaret, sanat, miras, hibe, vasiyet bunlar kazanmanın meşru yollarıdır. Bu alanlarda yürü. İçki, kumar, faiz, fuhuş işletmeciliği, ihale entrikaları, kamu mallarını zimmete geçirme bunlar ve benzerleri kazanç yolu edinilemez. Bunlar İslam dışı toplumda kazanç yollarıdır. İslami bir toplum düzeninde bunlar kazanç yolu olamazlar. Size bir kural öğreteyim mi? Her haram topluma tecavüzdür. Hangi haramı alırsanız alın ister malla ilgili olsun ister başka alanlarla ilgili olsun" dedi.
Konuşmanın ardından ANESİAD üyesi Ökkeş Eruslu tarafından Ali Rıza Demircan'a gecenin anısına plaket takdim edildi. Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir ise Bülbülzade Vakfı Kurtuluş Ormanı'na Ali Rıza Demircan adına 10 adet fidan dikildiğine dair beratı kendisine takdim etti.
Gecenin sonunda Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneğine yeni üye olan işadamları ve esnaflara Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, ANESİAD Başkanı Ali Kılavuz, Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Dilek, ANESİAD Gaziantep Şubesi Başkanı Yunus Atilla Hamallar ve ANESİAD üyesi Ökkeş Eruslu tarafından rozetleri takıldı.
Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.