Gaziantep ANESİAD Şubesi'nden Arabuluculuk Semineri

ANESİAD Gaziantep Şubesi, ülkemizde 2016 yılın içerisinde hayata geçilmesi planlanan Arabuluculuk sisteminin irdelendiği bir seminer düzenlendi.

20 Şubat Cumartesi akşamı Bülbülzade Vakfı Davut Özgül Konferans Salonunda yapılan Arabuluculuk semineri avukat Hakan Gencer tarafından sunuldu. Programa ANESİAD Gaziantep Şubesi yönetim kurulu ve üyeler katıldı.

Hakan Gencer sunumunda arabuluculuk kavramının Türkiye'de yeni olduğunu ancak batıda uzun yıllar kullanıldığını belirterek; "Arabuluculuk yepyeni bir kavram. Büyük ihtimalle 2016 sonunda, 2017 yılında en çok konuşulacak konu olacak. Çünkü mahkemelerden önce başvurulması zorunlu bir hukuki müessese olarak karşınıza çıkacak. Bunu bir çok davanızda göreceksiniz. Hakim diyecek ki size arabulucunuza gittiniz mi? Eğer orada bir arabuluculuk metniniz yoksa, imzalanamamışsanız davanız usulden ret olacak" dedi.

Gencer, arabuluculuğun tarihi ve dünyadaki durumu hakkında da bilgi verdi. Arabuluculuk sisteminin dünyada 160 ülkede uyguladığını vurgulayan Gencer, sözlerini şöyle sürdürdü; "Arabuluculuk sistemi yaklaşık 160 ülkede fiilen uygulanıyor. Sistem ilk olarak 1970 yılında Amerika'da ortaya çıkmış. 1980'de İngiltere, 1990 yılında Avrupa'da uygulanmaya başlanmış. İlk başta aile hukuku için öngörülmüş. Sistem daha sonra gelişerek bir çok alanda uygulanmaya başlanmış. Sistem o kadar yerleşmiş ki mesela trafik kazalarında tazminat haricinde her şey arabuluculukla çözümlenmeye başlanmış" dedi.

Sunumun ardından soru cevap kısmına geçildi. Soru cevap bölümünde dinleyicilerden gelen sorular cevaplandırıldı. Program soru cevap kısmının ardından sona erdi.