G.Antep Şubesinde Tecrübe Paylaşımına Enver Mıhçıoğlu Konuk Oldu
Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) Gaziantep Şubesinin düzenlediği “Tecrübe Paylaşımı” programına Gaziantep’in önde gelen sanayicilerinden, Müsiad eski başkanı işadamı Enver Mıhçıoğlu konuk oldu. İlki 17 Mart tarihinde yapılan tecrübe paylaşımı programının ikincisi 28 Nisan Perşembe akşamı Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi (ŞKM)’de yapıldı. Programa ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı Yunus Atilla Hamallar, yönetim kurulu üyeleri, üyeler ve davetliler katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda daha sonra ANESİAD’ın tanıtım filmi izlendi.
Her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır
Programın açılış konuşmasını ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı Yunus Atilla Hamallar yaptı. Hamallar konuşmasında Gaziantep’in önde gelen işadamlarından Enver Mıhçıoğlu’nun tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti. Geçen ay Malatya’da ANESİAD Yönetim Kurulu toplantısına katıldıklarını vurgulayan Hamallar, bu toplantının neticesinde Ekim-Kasım aylarında Gaziantep’te tüm üyelerin katılacağı bir buluşma yapacaklarını belirtti. Hamallar sözlerine şöyle devam etti; “Son dönemde çok popüler bir tabir var yaşam koçluğu. Bence bizim yaşam koçlarına değil de Enver abi gibi tecrübeli ağabeylerimize ihtiyaç var. Allah İnşirah Suresinde buyuruyor ya her zorluktan sonra bir kolaylık vardır diye. Bunu iki kere tekrar ediyor. Ben bu ayeti şöyle anlıyorum; muhakkak her zorlukla birlikte kolaylık vardır, her tehditle birlikte, her krizle birlikte fırsatlar vardır. Yeter ki kendi alanlarımızda bu fırsatları yakalamayı bilelim” dedi.
Yunus Atilla Hamallar2ın açılış konuşmasının ardından sözü gecenin konuğu Enver Mıhçıoğlu aldı. Mıhçıoğlu sözlerine kendisini tanıtarak başladı. Enver Mıhçıoğlu2nun kocuşmasının satır başları şöyle; “İzin verirseniz önce kendimi tanıtayım. Bir esnaf aileden gelmekteyim. Dedem Gaziantep’deki demirci esnafının son ahi şeyhi idi. Birisi eğer yeni bir demirci dükkânı açmak isterse ondan gelir icazet alırdı, dedem de gider onun ocağını yakar, artık bu usta oldu diye icazet verirdi. Babamda demirciydi. Bu gün buradaki konuşmamızın konusu meslek ahlakı, meslek etiği olsun. Helal kazanç, yalan söylememek, müşteriye karşı dürüst olmak gibi aslında tüm insanlarda olması gereken, ama ticaret yapan insanlarda daha fazla olması gereken vasıftır. Mesela; adalet, adil olmak çok güzel bir şey. Ama sıradan bir insanın adil olması başka, emir sahiplerinin adaletli olması başka. Onlarda bu adalet daha güzel. Bunun gibi çok örnek verebiliriz. Yüksek ahlak sahibi olmak esnafta, tüccarda, sanayicide çok daha önemli. Toplumların huzuru, rahat ve gergin olmayan bir toplum inşa etmek ancak insanların birbirine saygısıyla, sevgisiyle, adaletiyle, birbirlerine karşı olan muhabbetiyle mümkün olur. İşte bugün bizim toplumumuz gergin bir toplum. Bazen insan sabahleyin evden arabasıyla çıkıyor, iş yerine gelinceye kadar o günkü toleransı bitiyor. Bunu hepimiz yaşıyoruz. Bu bir kültür, Trafik hayatımızın vazgeçilmez parçası. O zaman ne yapmamız lazım. O işin edebini öğrenmemiz lazım ve uygulamamız lazım. Şeyh Sadi Şirazi diyor ki; “edep öğrenilmeden ilim öğrenilmez.” Yani siz eğer bir ilimi örenecekseniz, önce o ilmin edebini öğreneceksiniz. Çağdaş deyimle onun etik kurallarını öğreneceksiniz. Bir esnaf için, bir hukukçu için ve’l hasıl kim ne iş yapıyorsa yapsın o işi iyi bilmesi önemli. İşinde usta olması önemli ama onun etik değerlerini, edebini öğrenmesi işinden daha önemli” dedi.
Konuşmanın ardından Enver Mıhçıoğlu dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Programın son bölümünde ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı Yunus Atilla Hamallar tarafından Enver Mıhçıoğlu’na gecenin anısına plaket takdim etti. Plaket takdiminin ardından ANESİAD’a yeni üye olan üyelere üyelik belgelerini Enver Mıhçıoğlu verdi.
Program toplu hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.