ANESİAD AKADEMİ'NİN "BENİ KİM DESTEKLİYOR" temalı eğitim seminerlerinin 2. gerçekleştirildi.
MERSİN ANESİAD AKADEMİ olarak üyelerimizin işletmelerine kamu kurumlarının verdiği teşvik, hibe ve destek programlarını bilgilendirmek için düzenlediği “BENİ KİM DESTEKLİYOR” eğitim serisinin İkincisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Sayın Kadir ÇİFTEPALA’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Program ANESİAD Mersin Şubesi Eğitim, Strateji ve Ar-ge’den sorumlu Başkan Yardımcısı Sayın Turgut ŞİMŞEK’in selamlama konuşmasıyla başladı. ŞİMŞEK konuşmasında tarım ve hayvancılığın ülkenin sağlıklı beslenmesinde ve istihdam açısından önemli bir rolü olduğunu, bu sektörde hizmet veren işletmelere büyük görevler düştüğünü belirtip bu sebeple ANESİAD AKADEMİ’nin “BENİ KİM DESTEKLİYOR” eğitim seminerinin ikincisini gıda tarım ve hayvancılık olarak belirlediklerini belirti. Sonrasında Anesiad Tanıtım Filmi Sinevizyon gösteriminden sonra sözü Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Kadir ÇİFTEPALA’ya bıraktı
Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Kadir ÇİFTEPALA sunumunda Mersin’in tarım alanında yetiştirdiği ürünler bakımından öneminden bahsetti.
Sayın ÇİNTEPALA sunumunda Mersin’in durumundan bahseden kısa bildiler verdi.
Mersin; 2.2 milyon ton meyve üretimi ile Türkiye toplam meyve üretiminin % 13’ünü karşılamaktadır. Bu üretim miktarı ile Mersin Türkiye’de en fazla meyve üreten ildir.
Mersin; 223 Bin ton örtü altı meyve üretimi ile Türkiye üretiminin % 67’sini karşılamaktadır. Bu değer ile Türkiye’de 1. sıradadır.
Mersin; 2.1 milyon ton sebze üretimi ile Türkiye sebze üretiminin % 7’sini karşılamaktadır. Bu üretim miktarı ile Türkiye’de Antalya’dan sonra 2. sırada yer almaktadır.
Türkiye’de en erken kayısı, nektarın ve şeftali üretimi Mersin’de gerçekleştirilmektedir.
Türkiye toplam sert çekirdekli meyve ihracatının % 20’si, sadece kayısı ihracatının % 25,3’ü Mersin ilinden yapılmaktadır. Yaş kayısı ihracatında ilimiz 1. Sırada yer almaktadır.
Mersin, Türkiye toplam turunçgil üretiminin % 21’ine sahip olup, bu miktar ile 3. sırada yer almaktadır. Toplam turunçgil ihracatının ise % 35’i Mersin’den gerçekleştirilmektedir.
İlimiz turunçgillerdeki bilgi ve teknoloji birikimini paylaşmak üzere 2020 yılında yapılacak 14. Dünya Turunçgil Kongresine ev sahipliği yapacaktır.
Ulusal Narenciye Konseyi ve Narenciye Tanıtım Grubunun yönetimi de Mersin’de bulunmaktadır.
Sayın ÇİFTEPALA daha sonra işletmelere tarım ve hayvancılık hibe, teşvik ve desteklerden bahsettikten sonra soru cevap kısmına geçildi ve ANESİAD AKADEMİ’nin katılımcılara verilen KATILIM BELGESİ töreniyle sunumunu bitirdi.
Program ANESİAD Şube Başkanı Sayın Ekrem ÇAKAR’ın ANESİAD AKADEMİ’nin “BENİ KİM DESTEKLİYOR” temalı işletmelere yönelik seminerlerinin devam edeceğini belirtip, Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Kadir ÇİFTEPALA’ya plaket vermesiyle sona erdi.