İran İstanbul Ticaret Müsteşarının Derneğimize Ziyareti

İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Ticaret Müsteşarı ve Danışmanı Anesiad Genel Merkezine ziyarette bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Ticaret Müsteşarı Sayın Mahmoud Ahmadi ve Müsteşar Danışmanı Keyvan Zadeh Bey derneğimizi ziyaret ettiler. Sabah kahvaltı ikramının ardından toplantıya geçildi. İlk olarak Anesiad Genel Başkanı Sayın Ali Kılavuz Bey söz aldı. Anesiad'ın kuruluş tarihçesinden, üyelerinin niteliklerinden, üye sayısından ve faaliyetlerinden bahseden Kılavuz, İran'a yapılacak hem ticari hem de kültürel faaliyetlerin iki ülkenin yararına ve aynı zamanda islam ülkelerinin birlikteliği açısından önemli olduğunu dile getirdi. Dernek olarak İran'a yapılacak olan ziyaretin ticari anlamda yakın ilişkiler kurmak olduğunu belirterek ardından sözü Ticaret Müsteşari Sayın Ahmedi'ye bıraktı. Kendileri adına davetimizden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ahmedi, 15 Temmuz günü yaşanan darbe teşebbüsünde kahraman Türk halkına duyduğu saygıdan bahsederek sözlerine şöyle devam etti: Bu gibi olaylar her zaman ülkeyi geriye götürür. Yabancıya bağımlılık artar ve ülkenin hedefleri allak bullak olur. Türkiye son 15 yılda istikrara kavuştu. Türk halkı bu bilinci gösterdi. Umarız bu bilinç diğer islami ülkelerde de gelişir.

Anesiad'ın faaliyet alanları geniş. Ticaret karşılıklı yapılan bir şeydir. Her iki tarafında kazanması gerekir. Eğer kazan-kazan stratejisi olursa başarılı olursunuz. Nasıl sevgi karşılıklı ise ve bir taraf sevip bir taraf sevmiyorsa olmayacağı gibi... 

Türkiye ile İran arasındaki tercihli ticaret anlaşmasından dolayı İran'da ki iç piyasa tepkili. Hatta meclis ve medya hükümeti baskı altına aldı. İç piyasadaki firmalar Türkiye tekstilinin İran'a girmesini istemiyor. Çünkü İran'da da tekstil üretimi ve rekabeti var. Önemli olan nokta bu hassasiyeti rekabet yaratmadan hem İran'a hem de körfez ülkelerine satmak. Bu bakış açısı önemli... İhracat ile ilgili olarak iki tane sorun olur. Yasadışı yollardan yapılması ve vergi oranlarının düşmüş olması bile tekstil ürünlerinin İran pazarındaki karlılığını artırmadı. Türkiye'de ki tekstil ürünleri kalitesi açısından İran'da tutulur ve beğenilir. İran'da yatırım yapmak isteyenler ortaklık şeklinde yatırım yapabilirler." diyerek sözlerine inaşaat ve gıda alanındaki yapılacak olan ticaretin avantajları, dezavantajlarından bahsederek sözlerine son verdi. 

Toplantıya Genel Başkan Ali Kılavuz, yönetim kurulu üyeleri ve sektör başkanları katıldı. Toplantını ardından sayın müsteşara plaket takdim edilerek program sona erdi.