ANESİAD Gnl.Bşk.Yrd. Niyazi Dilek İGİAD'da “Filistin’de Ticaret İmkânları” konulu programa konuk oldu.

İGİAD (Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği) ın düzenlediği Ülke Tanıtım Toplantıları kapsamında, ANESİAD Genel Başkan Yardımcımız Niyazi Dilek ve Filistin Türk İş Adamları Derneği-FTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yousef Alhayek “Filistin’de Ticaret İmkânları” konulu tanıtım ve değerlendirme toplantısının konuğu oldular.

Filistin’i yakından tanıyan ANESİAD Genel Başkan Yardımcımız Niyazi Dilek, Filistin’in sosyal, kültürel ve ekonomik yanlarını anlatarak programa başladı.

Dilek, Filistin’in genel durumu, ithalat – ihracat verileri, sosyokültürel durumu, ülkedeki lokomotif sektörler ve vergisel boyutu ile İGİAD üyesi iş adamlarına tecrübe ve bilgisini derinlemesine aktardı.

Dilek konuşmasında; “18 yıldır Filistin ile ticaret yapıyorum. Filistin 4 parça dan oluşuyor. İlk parça Gazze; açık bir hapishaneye benzeyen bir yer. Ticaret ile uğraşmak özel izinlere tabi. İkinci parça Batı Şeria; bir tüccar yurt dışına çıkmak isterse Ürdün’e gidip oradan her yere gidebilir. Batı Şeria Gazze’ye göre daha rahat bir yer. Üçüncü parça Kudüs; her yere gidebiliyorlar. Ticaret yapması diğerlerine nazaran daha kolay. Kudüs’te olmanın bedeli de çok yüksek vergiler. 1948’lik diye hitap edilen Filistin vatandaşlarının oluşturduğu bölge 4. parça” dedi.

Dilek ayrıca Filistinli Müslüman tacirler baskı altında olduğunu, ticaretin 90’lı yıllara nazaran İsrail in duvar örmesi ile çok zorlaştığını ifade etti.

Program FTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yousef Alhayek’in konuşmaları ile devam etti.

Filistin vatandaşı olan Yousef Alhayek bölgenin durumunu ilk ağızdan katılımcılara aktardı. Alhayek özellikle Filistin halkının çalışkanlığına vurgu yaptı. Lakin bölgede yatırıma müsaade edilmediği için tüketime dayalı bir yaşamın hâkim olduğunu ifade etti. Filistin üreticilerinin alacakları hammaddeleri Türkiye’den almaya özen gösterdiklerini söyledi.

Gümrüklerin İsrail ile bir olması çok büyük sıkıntılara sebep olduğunu bu sebeple hep İsrail üzerinden alışveriş yapıldığı hususuna da ayrıca vurgu yapıldı.

Verimli geçen program, İGİAD Başkanı Ayhan Karahan’ın Niyazi Dilek’e, İGİAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Acar’ın Yousef Alhayek’e İGİAD tablosunu sunmasının ardından son buldu.