Genel Başkan Niyazi Dilek'ten Yerli Otomobil Hakkında Açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle yapılması planlanan yerli otomobile işadamlarından destek yağıyor. Anadolu Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği (ANESİAD) yerli otomobilin piyasaya çıkmasıyla 5 bin adet alma sözü verdi.

Türkiye yıllardır yerli otomobil üretimi için harekete geçse projelere imza atmasına rağmen olumlu bir sonuç alamamıştı. Yapılan değerlendirme ve araştırmalar sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil üretimi için babayiğit tabiriyle dile getirdiği 5 yüklenici firma, aralarında görev dağılımı yaparak üretim için harekete geçecek. Yerli üretimde sanayicilere verilen devlet desteğinin yanında sivil toplum kuruluşları da üretime destek amacıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. ANASİAD Genel Başkanı Niyazi Dilek’te üyeleriyle bir araya gelerek yerli otomobilin piyasaya çıkması durumunda 5 bin adet araç alacaklarını ifade etti. Türkiye’de istikrarın sağlanması ve küçük işletmelerle büyük yatırımcıların birlikte hareket edebilmesini amaçladıklarını vurguladı.

“KÜÇÜK ESNAF BÜYÜK YATIRIMCIYLA BİR ARAYA GELEMİYORDU”

Türkiye’de sanayici ve işadamlarına yönelik birçok sivil toplum kuruluşu bulunmasına rağmen hiyerarşik düzeni ortadan kaldırmaya yönelik atılım yapılmadı. Küçük bütçeli esnaf kendi emsalleriyle bir araya gelirken büyük yatırımcı yine kendi dengiyle bir arada bulunacağı sisteme dayalı toplum kuruluşlarıyla birleşiyor. ANESİAD ‘Helal kazanç, Adil paylaşım’ sloganı ile hiyerarşik düzenin aksine küçük esnafla büyük yatırımcıları da bir araya getirmeyi planlayarak yeni bir yapılanmaya girişti. Bu kapsamda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde şubeleşen dernek yapısal özelliklerine uygun kurumları küçük ya da büyük ölçekli olmasını ayırt etmeksizin çeşitli yurt dışı seyahatleri ve seminerlerde bir araya getirerek ticaret yapmalarını sağladı. Konu hakkında bilgi veren Niyazi Dilek; “2013 yılından beridir deneyimli iş adamlarımızı bir araya getiriyoruz. Sanayici ve iş adamlarımızı bir araya getiren sivil toplum kuruluşlarının en temel sorunu küçük ve büyük işletme sahiplerini bir araya getirmemekti. Bu sorunu çözmek için böyle bir yapılanmaya gitmeye karar verdik ve 5 yıldır bu amaçla hizmet vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin kalkınmasını sağlamak amacıyla farklı alanlarda ticaret yapan firmalarımızı bir araya getirerek tanıştırmayı, bilgi paylaşımında bulunmasını amaçlıyoruz. Bugüne kadar kurulan toplum kuruluşları küçük esnafı büyük yatırımcıyla bir araya getirmiyordu. Buda sosyolojik anlamda bölünmemizi neden olabiliyor. Bizler ANESİAD çatısı altında Türkiye’nin büyümesi için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz.” diye konuştu.

“5 BİN YERLİ OTOMOBİL ALMA SÖZÜ VERİYORUZ”

Yerli otomobil üretimi için yüklenici firmaların belli olmasıyla birçok sivil toplum kuruluşu otomobil sözü veridi. ANESİAD’da yönetim kurulu ve üyeleriyle bir araya gelerek dernek kapsamında 5 bin otomobil almaya karar verdi. Konu hakkında detayları paylaşan Genel Başkan Dilek; “Yerli otomobille ilgili herkes bir takım açıklamalarda bulundu. Bizde arkadaşlarımızda istişare ederek ne yapmamız gerektiği konusunda tartıştık.

Bugüne kadar konu üzerinde açıklama yapmamamızın nedeni bol keseden atarak tutamayacağımız sözleri vermemekten dolayıydı. Bu kapsamda Anadolu Platformu ve üyelerimizle birlikte çok rahat 5 bin araç alabileceğimize karar verdik. Türkiye ilk olarak Devrim arabaları ve uçak yapımı tecrübesi geçirdi. Bugüne kadar yapmış olduğumuz girişimler bir şekilde gelişmemize engel oluyor. Burada öncelikle sivil toplum kuruluşları olarak bu işi yapmaya karar veren firmalarımıza ve devletimize destek olmak zorundayız. Şu an 5 bin araç alma sözünü de desteğimizin tamamen yerli üreticilerden yana olduğunu göstermek, yatırımcılarımızın arkalarında olduklarını beyan etmek amacıyla yapmış bulunmaktayız. Hata yapabiliriz, önemli olan istikrarımızı sağlamak maksadıyla pes etmeden yolumuza devam etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

“YATIRIMCIYI DEĞİL FAİZCİLERİ KORUYAN ANLAYIŞ SONA ERSİN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir takım iş adamlarının paralarını yurt dışına çıkardıklarından dolayı ağır eleştirilerde bulunmuştu. Yerli yatırımcının para kaçırmasını eleştiren Dilek şöyle konuştu: “Bu ülkede kendi devletine yüzde bir 400 ile faiz veren insanlarda gördük. Şuan bir takım kişilerin paralarını yurtdışına kaçırmasına açıkçası şaşırmıyoruz. Eğer bu adamlar ya da yabancı yatırımcılar paralarını dışarıya çıkarıyorsa anlarım. Ülkemizde maalesef yatırımcı yerine faiz lobilerinin merkezi sayılan bankalar vergilerden ayrıcalıklı olarak faydalanıyor. Yatırım yapan vatandaşlarımıza daha fazla destek verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ülkede bir an önce faiz verenlerden vergi alınması gerekiyor. Haram paranın piyasada dolaşmasına engel olamıyorsak hiç değilse vergi alınsın ve fabrika yapan, yatırım yapan vatandaşlarımızın üzerindeki ağır vergiler hafifletilsin.”