Bitcoin Çağında İslam Ekonomisi

ANESİAD Gaziantep Şubesi, MÜSİAD, Şehitkâmil Belediyesi ve Bülbülzade Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Özel’in konuşmacı olarak katıldığı “Bitcoin Çağında İslam Ekonomisi” konferansı ŞKM’de yapıldı.

Anadolu Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ANESİAD) Gaziantep Şubesi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şubesi, Şehitkâmil Belediyesi ve Bülbülzade Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Özel’in konuşmacı olarak katıldığı “Bitcoin Çağında İslam Ekonomisi” konferansı Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

27 Nisan Cuma günü yapılan konferansa Bülbülzade Vakfı Başkanı Turgay Aldemir, ANESİAD Genel Başkanı Niyazi Dilek, Şehitkâmil Belediye Başkan Yardımcısı M.Hayri Özkeçeci, ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı Yunus Atilla Hamallar, MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programda bir selamlama konuşması yapan ANESİAD Genel Başkanı Niyazi Dilek, organizasyona destek veren kuruluşlara teşekkür ederek, “Dünya çok hızlı değişiyor. Yeni nesil bir ticaret anlayışı, yeni nesil bir gençlik geliyor. Yeni para birimleri,  yeni ticari anlayışlar, bilmediğimiz, anlamakta zorlandığımız durumlar var. Eskinden bizim zamanımızda yabancı para taşımak suçtu. Değil ki bitcoin ve alt coinler. Bir taraftan bu dünyayı kaçırmak istemiyoruz. Diğer taraftan ahreti kazanmak istiyoruz. Helal, haram kaygılarımız var. Bunun hepsini yan yana koyduğumuzda Mustafa Özel hocamın anlatacaklarını heyecanla bekliyorum” dedi.

MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk de, iş dünyası olarak üretim ve istihdamın arttırılması ve ülke ekonomisine daha ileriye taşınması adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek; “Bunun da en büyük adımını istikrar ortamı oluşturuyor. İstikrar ise halkın desteği ile göreve gelen güçlü iktidarlarla mümkündür. Türkiye istikrarı ortadan kaldırmaya yönelik içeriden ve dışarıdan çalışan tüm şer odaklarına cevabı aziz milletimizin desteği ile 15 Temmuzda vermiştir. İş dünyasının ihtiyacı olan istikrar ortamını sürdürmek ve doğru pozisyon alabilmek adına cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine biran önce geçilmelidir” dedi.

ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı Yunus Atilla Hamallar ise; “Ekonomide, iktisatta, bir ürün, bir hizmet üretiyorsak ibadet ediyoruz demektir. Biz ayıplı ve kusurlu hizmet, ürün üretmemeliyiz. Bir kıblemiz bir yönümüz olmalı. Argemiz, araştırma geliştirmemiz olmalı. Nasıl ki kişinin amelleri niyetlere göre deniyor ya bizim niyetimiz de yeryüzünde adaleti ve merhameti tesis etmek olmalı. Ürettiğimizle, kazancımızla, yapmış olduğumuz iş ve hizmetle arzı imar edip nesli ıslah etmeyi ve bu kazandığımızla istihdam üretmeyi, hayat standartlarını yükseltmeyi amaçlamalıyız. Biz bu niyette ve bu istikamette olursak insanlığın ihtiyaç duyduğu her şeyi en iyisiyle biz üretiriz” dedi.

Her zafer baş döndürür

Konuşmaların ardından İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Özel “Bitcoin Çağında İslam Ekonomisi” başlıklı sunumunu yapmak üzere kürsüye geldi. Konuşmasına Kur’an-ı Kerim’den “Biz günleri insanlar arasında döndürüp dururuz” ayetiyle başlayan Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bedir Savaşında Müslümanlar küçük bir topluluk idiler ve büyük bir topluluğa galebe çaldılar. Her zafer baş döndürür. Her büyük bir başarı şirketlerde, devletlerde bir vertigo kaynağıdır, baş dönmesi kaynağıdır. Bu ayeti kerimeler İslam tarihini değil, tüm insanlık tarihini özetliyor. 2018 yılındayız, şimdi bin yıllık bir seyahate çıkalım. 1018 yılına gidelim dünyanın iktisadi, siyasi ağırlık merkezi Çin’in doğusudur. Muazzam bir alışveriş ve muazzam siyaset, muazzam siyasi, iktisadi, kültürel etkileşimler. Sonra yavaş yavaş ağırlık Hint Okyanusuna kayıyor.  Hint dünyasının yükselişine şahit oluyoruz. Sonra Akdeniz dünyasının yükselişine şahit oluyoruz. Venedik, Ceneviz, Floransa. Sonra Atlantik’e doğru bir kayış oluyor. 20. Yüzyılın başlarından itibaren Atlantik’in öbür yakasına Amerika’ya geçiyor. Sonra tekrar Çine’e geçiyor. Bin yılda Çin’den yola çıktık tekrar Çin’e döndük. Hiç kimsenin torpili yoktur. Hangi cemiyet kendini beli şartlara göre, sünnetullaha göre kendini hazırlarsa o yükselişe geçiyor.

İnanç, intizam ve iktisat

Benim okumam çerçevesinde yükselişe geçen toplumlar 3İ harfiyle başlayan prensiplere uydukları için yükseliyor; inanç, intizam ve iktisat. Disiplin olarak söylersek; din, siyaset ve ekonomi. Bunları çok iyi organize ederlerse o toplumlar yükseliyor. Sonra bunların içi boşalmaya başlıyor. İnancın içi boşalıyor hurafeye dönüyor. İntizamın içi boşalıyor bir kabalık, baskı oluşuyor. İktisadın içi boşalıyor bir sahtecilik ortaya çıkıyor. Bugün bunları modern dünya bağlamında hem de İslam iktisadı bağlamında böyle değerlendirmek lazım.

Şuanda bin 400 tane coin var

Bitcoin coinlerden birtanesi. Şuanda bin 400 tane coin var. Bana göre bunlara para demek yanlış. Bunlar kripto varlıklardır, şifre varlıklardır. Bir şifre var onun arkasında varlık oluşuyor. Varlık nerde duruyor? Varlık gelecekte duruyor. Yatırım yaptığınız şey ise bir hikâyedir arkadaşlar. Yani cinler, periler ülkesine hoş geldiniz. Bu işler tutar mı? Tutar arkadaşlar, tutacak. Ama 5 yıl ama 50 yıl. Nerden biliyorum? İnsanın iki özelliğini biliyorum; bir insan yaratıcı bir varlıktır. İki insanoğlunun oyunbaz tarafı var. Oyun oynamak insanoğlunun en büyük ihtiyacıdır ve özelliğidir. Dolayısıyla bu nesneyi tutturacaklardır arkadaşlar.

Kâğıt para emeksiz değer kazanma aracıdır

Arkadaşlar kâğıt para tuttu. Bizim problemimiz ne biliyor musunuz daha kâğıt paranın ne olduğunu anlayamadık. Dünyada Müslümanlar henüz kâğıt paranın tam mahiyetini kavrayabilmiş değiller. Kâğıt paranın ne olduğunu, kâğıt para dolayısıyla hangi zulümlerin işlendiğini anlayabilmiş değilken başımıza hikâye para çıktı. Bitcoinler hikâye paradır. Yatırım yaptığınız şey birer hikâyedir. Emek harcayalım ki değer ortaya çıksın. Kâğıt para emeksiz değer kazanma aracıdır. Kâğıt para üzerinden emeksiz değer kazanma mümkün hale gelmiştir hem de hükümdarın borcu milletin borcu haline getirilmiştir. Kâğıt paranın ilk tuttuğu yer İngiltere’dir. İlk tutturan kurum Bank Of England’dır. Kâğıt para endüstrisi emeksiz değer yarama ve diğer yandan da hükümdarların borcunu halka yükleme vasıtasıdır” dedi.

Sunumun ardından gecenin anısına Mustafa Özel’e ANESİAD Genel Başkanı Niyazi Dilek, ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı Yunus Atilla Hamallar ve MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk tarafından hediye takdimi yapıldı.

Program sonunda ANESİAD’a yeni üye olan işadamlarına üyelik belgeleri takdim edildi. Program toplu hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.