Genel Başkan Dilek'den Gündem Dair Açıklama

Çok Değerli Esnaf Sanayici ve İş Adamı kardeşlerim; Bütün Dünya koronavirüs salgınına karşı tarihin en büyük sınavlarından birini veriyor.

Çok Değerli Esnaf Sanayici ve İş Adamı kardeşlerim;

Bütün Dünya koronavirüs salgınına karşı tarihin en büyük sınavlarından birini veriyor. Gücün tanımı değişiyor. Bilginin sınırları zorlanıyor. Bugüne kadar öğrendiğimiz, alıştığımız üretim, ticaret ve yaşam tarzı alt üst oluyor. Burada iki soru aklımıza gelip takılıyor.

 Bu süreç ne kadar devam edecek? Ve Covid-19 sonrası Dünya’yı neler bekliyor? Tam bir muamma…

Sadece bir takım öngörüler var. Bu süreci ve sonrasını olabildiğince doğru okumalıyız. Bu salgından sonra oluşacak yeni dünya düzeninde birer “nesne” durumuna düşmemek, tam aksine tarihin akışını inşa eden aktörler olmak için imkanlarımızı ve tecrübelerimizi bir araya getirmek güç birliği yapmak durumundayız.

Görünen o ki ulus devletler bundan sonra daha fazla içe kapanacak. Kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayacakları politikalar öne çıkacaktır.

Ülkemize baktığımızda “Biz Bize Yeteriz” sloganı bunun ip uçlarını veriyor.

Ümit ederiz ki, bu süreçten dersler çıkartılsın.

Anadolu toprakları çok bereketli olmasına rağmen, maalesef yeterince değerlendiremiyoruz. Yıllık 85 milyar TL dışarıdan gıda ithal ediyoruz. Artık devlet ve millet olarak tarım ve hayvancılığın kıymetini anlamak mecburiyetindeyiz. Teknik ve temiz bir tarım öncelik hedefimiz olmalıdır. Bu noktada özellikle, girişimci, sanayici ve iş insanlarına büyük görevler düşüyor. Bizler, köylü ve çiftçilerimizle iş birlikleri geliştirmeli, ürünlerini yurt içi ve yurt dışı en iyi şekilde değerlendirecekleri modeller oluşturmalıyız. Bunu yaparken onlara hak ettikleri değeri (maddi ve manevi) verdiğimizi hissettirmeliyiz.

İkinci odaklanmamız gereken alan dijital teknoloji…

Gençlerimizin bu alanlara yönlendirilmesi çok önemli…. Bugünden başlayarak teknolojik atılımlara, AR-GE çalışmalarına, yatırımlara ağırlık vermeliyiz. Genç nüfusa sahip bir ülke olmanın avantajlarından istifade edebiliriz.

Tıp, olmazsa olmaz yatırım alanlarından bir diğeri…

Kendine yetebilecek seviyede üretim seviyesine ulaşma zorunluluğunu hepimiz canımız yanarak öğrenmiş bulunuyoruz.

Biyolojik savaşların başladığı, her ülkenin kendi kaderi ile baş başa kaldığı, en basit bir maskenin bile ülkeler arasından sorunlara yol açabildiği bir döneme şahit oluyoruz.

Lojistik; Ülkemiz coğrafya olarak lojistik için çok uygun bir ülke. Limanlarımız, hava alanlarımız, yetişmiş insan gücümüz, organizasyon yeteneğimiz ve tecrübemizle bunu yapacak güce sahibiz. Sadece yurt dışı değil, yurt içinde de lojistik sektörü yatırım yapılması gereken sektör olarak önümüzde duruyor.

Ve elbette “Eğitim”; Nitelikli insan gücüne olan ihtiyacımız her zamankinden daha fazla olabilir. Yeni sorunlara yeni çözümler aranırken, teknik meslek liselerine olan ihtiyacımızın hissedildiği bir süreç yaşıyoruz. Mevcut sistem revize edilerek, eğitim; sanayi ve üretimin yardımcısı olacak noktaya getirmek elzem.

Sonuç olarak bir değişim kaçınılmaz görünüyor. Dikkatli bir şekilde gidişatı okumakta fayda var. Değişimin getirisi ve götürüsü, imkanları ve zorlukları olacak. Sağlıklı bir düşünce tarzı hata yapma payımızı minimuma indirir.

Değişimin duygu dünyamıza getireceği bir takım duygular olacak: Endişe, korku, kızgınlık, umut gibi. Biz umudumuzu besleyelim. Allah var gam yok…

Değişim şart olmuşsa, duygular birbirine karışmışsa artık bir karar alıp harekete geçme vakti geliyor demektir. Değişime açık bir kafa yapısı ile ve sağlam bir niyetle yola çıkmak durumundayız. Gücümüzün yetmediği noktalarda yardımlaşmak şart! Yeni yapılar, güç birliktelikleri, sektörel dayanışmalar, işçi-işveren ortaklıkları, devlet-millet kaynaşması gibi… yoksa uluslar arası bir büyük sıkıntıyı tek başımıza aşma şansımız yok.

Hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Sağlık, sıhhat ve selamet diliyorum.

ANESİAD Genel Başkanı Niyazi DİLEK